top of page

Gynaecomastie voor borstcorrectie mannen in Antwerpen

Borstontwikkeling bij mannen - Gynaecomastie

Borstontwikkeling bij mannen - Gynaecomastie

Binnenkort wordt u opgenomen voor een correctie van borstontwikkeling bij de man, ook wel gynaecomastie genaamd. Via deze folder hopen wij u te informeren over het verloop van uw operatie en uw verblijf in het ziekenhuis. Deze folder betreft een algemene voorlichting en is bedoeld als extra informatie naast het gesprek met uw plastisch chirurg. Bijzondere omstandigheden kunnen tot wijzigingen aanleiding geven. Dit zal door uw plastisch chirurg aan u kenbaar worden gemaakt.

Algemeen 

Borstontwikkeling bij de man, ook wel gynaecomastie genaamd, is een veelvoorkomende aandoening. Vaak is het een gevoelige kwestie, die weinig wordt besproken. In sommige gevallen is het een uiting van een ziekte of een bijwerking van medicijnen, maar in de meeste gevallen wordt er geen oorzaak voor de borstwikkeling gevonden. Het is normaal dat jongens tijdens de pubertijd een zwelling van één of beide borsten ervaren. Dit verdwijnt meestal spontaan na de pubertijd. In zeldzame gevallen blijft de borstontwikkeling aanhouden. Ook op oudere leeftijd kan er nog borstontwikkeling optreden bij mannen. Indien een man zich niet prettig voelt bij borstontwikkeling, kan hij een operatie overwegen. Het is dan belangrijk dat men een stabiel lichaamsgewicht heeft en dat de borstontwikkeling niet verder toeneemt. Verder wordt er altijd voorafgaand aan de ingreep een oppuntstelling verricht door een specialist in de hormoonhuishouding. Zo nodig kan er aanvullend beeldvormingsonderzoek verricht worden.

Werkwijze 

Een correctie van borstontwikkeling bij mannen is een ingreep die onder algemene narcose of lokale verdoving met een roes onder toezicht van de anesthesist gebeurt. Via een insnede in het tepelhof wordt het overtollig borstweefsel verwijderd, zodat er weer een mannelijke vorm ontstaat. De huid wordt aan de binnenzijde gehecht, zodat er geen draadjes moeten worden verwijderd. Het weefsel dat tijdens de ingreep wordt verwijderd, wordt opgestuurd voor weefselonderzoek. 

Na de operatie

U kunt het ziekenhuis meestal op de dag van de operatie verlaten. Nadien dient u wel gedurende vier weken een elastisch drukverband te dragen, zowel overdag als ’s nachts. Dit is om zwelling en bloeduitstortingen te voorkomen. Er is meestal geen thuisverpleging nodig.

Risico´s en complicaties 

Na de operatie treedt mogelijk een zwelling en verkleuring van huid van de borst op. Deze zwelling en verkleuring zijn onschuldig en verdwijnen vanzelf. Daarnaast is het mogelijk dat de wondjes nabloeden of tijdelijk jeuken. Een ontsteking van de wondjes is zeldzaam. Door minstens een maand vóór de ingreep te stoppen met roken, kan men de kans op wondproblemen aanzienlijk verminderen. Het is mogelijk dat de gevoeligheid van de tepel verminderd is na de operatie.

Combinatie van correcties 

Liposuctie 

Het is mogelijk om tevens overtollig vetweefsel ter hoogte van de borstkas te verwijderen door middel van liposuctie. Hierbij wordt door middel van een dunne zuigbuis het vet opgezogen. Deze optie zal besproken worden door uw plastisch chirurg.

Terugbetaling

Na een eerste raadpleging bij uw plastisch chirurg kan worden bepaald of u in aanmerking komt voor een tussenkomst van uw ziekenfonds.

Beeldmateriaal

Indien u foto’s of illustraties betreffende de ingreep wenst te zien, kunt u de website van de American Society of Plastic Surgeons raadplegen: http://www.plasticsurgery.org

Verantwoording brochure

De algemene informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Deze tekst is een aanvulling op het gesprek met uw plastisch chirurg. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, dan zal uw plastisch chirurg deze op de consultatie graag met u doornemen.

Male breast reduction

foto_mertens.jpg

Contacteer Dr. Mertens Marianne in Antwerpen

Meer informatie nodig of vragen? Contacteer ons dan vrijblijvend!

bottom of page